Vetbeer

Vetbeer

Citra vagy nem Citra?

2020. január 28. - beervet

Az USA-ból kiinduló sörforradalom kéz a kézben járt a komlóforradalommal, azaz ahogyan föllendült Amerikában a kisüzemi sörfőzés, úgy igyekeztek a farmerek és tudósok együttes erővel újabb és újabb, egyre intenzívebb aromájú komlókat kifejleszteni, nemesíteni. Ezen törekvés eredményeképpen 2008-ban Citra néven került forgalomba napjaink egyik legnépszerűbb komlója.

img_5666.JPG

Megjelenését követően rövid úton a sörfőzők egyik kedvence lett, lássuk miért, mi a különleges benne?

Ha az összetételét figyeljük meg a komlónak, feltűnik viszonylag magas alfasavtartalma (11-14%), magas olajtartalma (2,2-2,8 ml/100 g) azon belül pedig az igen magas myrcene olaj arány (60-65%). Ha csak ezeket az adatokat ragadjuk ki, már abból következtethetünk arra, hogy a komló használható akár keserű, akár aromakomlóként. De ha kicsit mélyebbre ásunk, és megnézzük a Citra árát és összehasonlítjuk egy átlagos keserűkomlóéval, akkor egyértelmű hogy nem ezzel fogjuk keseríteni a sörünket. Ugyanis a Citra napjaink egyik legdrágább komlófajtája, és még így is sokszor globálisan hiánycikk lesz belőle. Hogyan? Ennyire jó?

A válasz röviden: Igen. Tényleg ennyire jó. Elődjeit, a szintén ízbomba Cascade, Centennial stb. komlókat is túlszárnyaló komplex citrusos, trópusi gyümölcsös, csonthéjas gyümölcsös illatával, karakteres citrusos, grapefruitos, lime-os ízével hamar belopta magát a craft sörfogyasztók és sörfőzők szívébe. Egy kicsit túlságosan is. Mire gondolok?

Könnyű használhatóságának, erős illatának, ízének köszönhetően sokan elkezdték a következőképpen alakítani söreik receptúráját:

"Végy malátát, cefrézd be, szűrd le, forrald föl, tegyél bele olcsó keserűkomlót, a végén tegyél bele jó sok Citrát. Aztán a biztonság kedvéért erjedés után (közben) még hidegkomlózd is meg jó sok Citrával. "

Így pillanatok alatt eljutottunk odáig hogy:

1. A legtöbb (sok) amerikai IPA próbálkozás ugyanazt az ízt (citra) próbálja lenyomni ízlelőbimbóinkon, így egyhangúvá válhatnak a fogyasztó számára.

2. A megnövekedett keresletet megnövekedett ár követi, emiatt a Citra komló igen drágán szerezhető be (ezért akár a sör árát is megnövelheti).

3. Szintén előbbi (megnövekedett kereslet, igény) miatt előfordul hogy elfogy. Puff, nem kapható Citra. Mint például éppen most. Az USA csak annyit exportál Európába, hogy a saját piacán ne legyen belőle hiány, ez érthető. A magyar kisüzemek kitettsége így egyértelmű. Aki tud, és szüksége van rá, az betáraz(ott) belőle, aki nem, az vált. (Széljegyzet: Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nagy sörgyárak is kacsintgatnak az APA, IPA felé akár kishazánkban, akár Európában, és persze nyilván ők is a legnépszerűbb komlókat (pl. Citrát) teszik a sörbe, tovább fokozva a hiányt a kisüzemek számára.)

Adott tehát egy komló, melyet kissé elcsépeltünk, kissé megdrágítottunk, kissé nem érhető el folyamatosan, ezt kell mérlegre tennünk azzal, hogy:

1. Még mindig ez az a komlóvariáns, mely az egyik legintenzívebb aromájú, ízvilágú, és ebből fakadóan amerikai típusú sörök ízesítéséhez az egyik legjobban alkalmazható (aromakomlóként, hidegkomlóként főleg) komlófajta.

2. Igazi "egy az egyben" helyettesítője nincsen. (Ha van egy recepted, amiben 100% Citra van, nem lesz ugyanolyan, bármivel is helyettesíted. Lehet találni érdekes amerikai kísérleteket, melyben különböző blendekkel próbálkoznak utánozni, helyettesíteni a Citrát, némelyik igencsak biztató eredményeket közöl. Pl. ilyen a Calypso-Bravo keveréke. De egyedül egyik komló sem képes helyettesíteni.)

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen stratégiát választ, és hogy tud-e, akar-e részt venni a Citráért, folyó "harcban". Egy biztos, ebben szinte mindenki egyetért, és ezt ki is kell hangsúlyozni: fantasztikus komlóról van szó. Nekem, jelen pillanatban viszont, elfogyott a türelmem, és úgy gondolom, egy komló sem jobb a másiknál annyival, hogy ennyit várjak rá. Sajnos úgy gondolom, hogy ez csak a kezdet, és a Citra után más komlókkal is fogunk úgy járni, hogy elfogy (pl. idén a Galaxy-val Ausztáliából szinte biztosan...), ez engem arra sarkall, hogy olyan komlókat fedezzek fel, és próbáljak ki, melyeknek nem kell óceán(oka)t átutaznia, hogy belefőzhessem a sörömbe. Tény: újhullámos komló téren Európában még nem tartunk ott, mint az USA-ban vagy akár Új-Zélandon, Ausztráliában, de vannak biztató próbálkozások. De erről majd egy másik posztban.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vetbeer.blog.hu/api/trackback/id/tr3315429472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása