Vetbeer

Vetbeer

Merre tovább, kisüzemi lager?

2020. január 14. - beervet

Mit vár el az átlagos ember a sörtől? Legyen a sör egyszerű, megfizethető, jól csúszó, hideg lager, és az sem baj, ha túl szénsavas. Abból úgyis veszít, mire a jóember a harmadikat bontja, és lassul a tempó, telítődik a gyomor :)

A kézműves sörforradalom ilyen egyszerű igényeket kérdőjelezett meg, fordított hátat nekik, és rúgta ki (be?) az ajtót a másik oldalon. A mindent megspóroló, pasztőrözött, nagyüzemi, szűrt lagerek helyett megjelentek a piacon a szűretlen, pasztőrözetlen, ízgazdag kisüzemi felsőerjesztésű sörök, közülük is nagyon nagyot mentek (mennek) az amerikai típusú, spórolósnak kifejezetten nem mondható IPA-k és APA-k.

Az hamar kiderült, hogy árban nem igazán tudnak a kisüzemiek versenyezni a nagyüzemi sörfőzdékkel. Különösen igaz ez az újhullámos kisüzemiekre. Újhullámos, vagyis olyan kisüzemi sörfőzdékre, akik az utóbbi 5-6 évben robbantak be a piacra. / Ezzel szemben vannak azok a kisüzemiek, akik akár tíz-húsz-harminc éve is fennállnak és sikerrel működnek: ők a régi motorosok, akik csípőből főzik a lager sört, és hallani sem akarnak arról, hogy IPA-ri mértékben szórják a komlót a sörbe. Termékeiket viszonylag kedvezőbb áron prezentálják, mint újhullámos társaik, (egyesek árfekvése hasonló mint a nagyüzemi söröknek) kínálatukban túlnyomórészt alsóerjesztésű (lager) sörök szerepelnek, színvonaluk, minőségük általában az áruknak megfelelően nem feltétlenül acélosabb mint a nagyüzemi söröké. /

És vannak a már említett újhullámos sörfőzdék, akik zömében felsőerjesztésű söröket (ale) főznek, magasabb árkategóriát lőnek be, de cserébe prémium(abb) söröket kínálnak a fogyasztóknak.

Az "régi motorosoknál" adott a recept, nem is kérdés, hogy ami működik, azon nincs értelme változtatni, a címben feltüntetett költői kérdés (merre tovább, kisüzemi lager?) így egyértelműen azokat célozza meg, akik az újhullámos kategóriába esnek.

/Megjegyzés: fentebbi kategorizálás viszonylag sarkított, természetesen vannak a régebb óta fennálló sörfőzdék között is hallatlanul jó sörök és és az új versenyzők között is előfordulnak rosszak/

Adott tehát az egyszerű emberek igénye, a sör legyen "elég jó", de ez a kisüzezemeknél nem lesz elég. Itt a "jobb"-ra kell törekedni. Ha kishazánkban nem is főzik a világ legjobb nagyüzemi lagereit, de hozzánk közel eső "szinte szomszédaink" történetesen a világ legjobb nagyüzemi lager söreit tudják főzni. És ezek számunkra elérhetőek. Be tudunk menni a szupermarketbe, és le tudjuk venni a Pilsner Urquell-t vagy a Krusovice-t a polcról, de nem lehetetlen az sem, hogy Radebergerbe, vagy Wernesgrüner-be botlunk bele. Ha beülünk egy étterembe, vagy kocsmába, nincs kizárva, hogy prémium cseh vagy német sört igyunk csapoltan.

maxresdefault.jpg

Mivel tud ezeknél jobb lenni egy magyar kisüzemi sör?

Árban? Szinte kizárt. Ízben? Nehéz, de nem lehetetlen :) (meglévő előny amely a kicsik felé billenti a mérleget, hogy a nagyok pasztőröznek. a pasztőzözés pedig ízhiba formájában jelentkezik (jelentkezhet) a sörben. Emellett a nagyok szűrnek. Minden szűrés vesz ki ízeket a sörből. Ezen előnyöket illik nem elkótyavetyélni a kicsiknek. Szerintem.)

lager.jpg

Mi a fogyasztó elvárása a kóstolt kisüzemi Pils-sel vagy Lagerrel szemben?

- Ha már drágább, legalább legyen jobb mint a..... (nagyüzemi vetélytárs) .....

Legtöbb esetben az eredmény a következő: az adott kisüzemi tétel elbukik a nagy riválissal szemben, mert bár ízre stimmel, vagy akár jobb is, mint nagytestvére; de a fogyasztó a 0,33l/800 Ft-os árért azt várja el, hogy az a sör kenterbe verje a nagyot.

Mitévő légy, újhullámos sörfőzde?

Hiszen árat nem tudsz és nem is akarsz csökkenteni, de csak jó lenne lagert főzni, mert valamekkora igény csak-csak mutatkozik rá, nem?

Ne engedj a minőségből! Ha annak a sörnek kell az 5-6 hét, akkor ne kapkodj, és ne palackozd ki 3-4 hét után. Úgyis érződni fog. Minél nagyobb alkoholtartalmú sört készítesz, annál tovább érleld. A jó sörhöz idő kell.

Kísérletezz új, izgalmas alapanyagokkal. Ne csak a klasszikus pilseni sörben gondolkozz.

 

pils_bottles.jpg

 

Fedezd fel a lehetőséget a lager sörben - ahogy az USA-ban is megtették már ezt - ötvözd a lager élesztőt az IPA-val, készítsd el IPA sörödet alsóerjesztésű élesztővel, (IPL) érleld hosszan, és garantált lesz az ízbomba. Már csak azért is, mert a komló által hozott aromák, ízek még jobban kiemelhetőek akkor, ha a sört olyan élesztővel készíted el, amely kevés észtert termel. Ez a lager élesztők egyik legfontosabb tulajdonsága. A lager sörök ropogóssága megspékelve nagyobb mennyiségű komlóval (hidegkomlóval), egy olyan lehetőség, melyet ma még Magyarországon kevesen használnak ki. Ki tudja, talán ez is lehet egy irány a kisüzemi lagerek számára. Az árversenybe való beszállás helyett a lager sörök újrafelépítése, premizálása, megújítása. 

vandal-8-e1563446592957.jpg

És mitévő légy kedves fogyasztó?

Bátran próbálkozz, kóstolj magyar kisüzemi lager söröket, mert egyre több sörfőzde ér el ebben a kategóriában is szép eredményeket. Ismerd fel, hogy a sörözés a társaságról is szól, és társaságban gyakran az egyszerűbb sörök csúsznak a legjobban. Mert bár legmélyebb tisztelettel szólunk az Imperial Stout-ról és a Dupla IPA-ról, ezekből sokszor egy korsóval is jóllakik az ember. A jó lager más. Az itatja magát.

zips_webaruhaz_miskolci_mosaic.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vetbeer.blog.hu/api/trackback/id/tr2915405390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása